Kuruluş
OMÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Tezli Yüksek Lisans Programı 2021-2022 eğitim öğretim yılı Bahar döneminde öğrenci almaya başlamıştır.
Kazanılan Derece
OMÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Tezli Yüksek Lisans Programını tamamlayan öğrenciler Yüksek Lisans derecesini alarak "Uzman Fizyoterapist" ünvanını alır.
Derecenin Düzeyi
Yüksek Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
Dört yıllık Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü lisans mezunları yüksek lisans programına başvurabilir. Adaylar aynı zamanda İngilizce ( YDS veya dengi) ve ALES puanına sahip olmalıdırlar. Başvurular Ondokuz Mayıs Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği’ne göre kabul edilir.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Yüksek Lisans programına yatay geçişle gelen öğrenciler bazı derslerden yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. İlgili program/enstitü yönetim kurulu tarafından ders içeriğinin onaylanması ve süresi içinde başvuruların tamamlanmasını takiben bu işlemler geçerli olacaktır.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Anabilim dalının lisansüstü programlarında mevcut olan zorunlu ve seçmeli derslerden en az 60 AKTS ders alıp başarılı olmak. Ayrıca konusuyla ilgili bir alanda hazırladığı tezi jüri önünde savunarak başarılı olmak.
Program Profili
Yüksek Lisans programı Fizyoterapi ve Rehabilitasyonun özel alanlarında eğitim sağlar.
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon ile ilgili zorunlu ve seçmeli dersler içermektedir.
Hem teorik dersleri hem de uygulamalı çalışmaları içerir.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
- Yataklı Tedavi Merkezleri (Üniversite, Kamu ve Özel Sağlık Kuruluşları vb...) içinde yer alan tıbbın hemen tüm alanlarında çalışabilirler. Ortopedi ve Travmatoloji, Nöroloji / Pediatrik Nöroloji, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Beyin ve Sinir Cerrahisi, Genel Cerrahi, Kardiyoloji, Kalp damar cerrahisi, Göğüs Hastalıkları / Göğüs Cerrahisi, Çocuk Hastalıkları, Üroloji, Onkoloji, Kadın Doğum, Kulak-Burun-Boğaz, Tüm Yoğun Bakımlar, Plastik Cerrahi / Yanık Üniteleri, Romatoloji, *Acil Servis Üniteleri
- Rehabilitasyon Merkezleri / Protez-Ortez Üniteleri
- Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri
- Endüstri Alanları
- Okullar
- Spor Kulüpleri
- Yaşlı Bakımevleri
- Mesleki Rehabilitasyon Merkezleri
- Kaplıca Merkezleri
- Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri
- Akademik alanda çalışmak isteyen mezunlar ise üniversitelerde akademik kariyer yapabilir,
- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon mezunları, çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda; uzmanlık alanları, tecrübeleri, kurum ve kuruluşların hizmet içerikleri doğrultusunda yönetim kademelerinde yer alabilmektedir.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)’nın ilgili alanından geçerli not almaları, yeterli düzeyde İngilizce dil belgesine (YDS, TOEFL, YÖKDİL vb.) (Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen dil sınavlarının birinden) sahip olmaları ve ilgili anabilim dalı tarafından yapılan mülakattan geçerli notu almış olmaları koşuluyla Doktora programlarında öğrenim görebilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli Ondokuz Mayıs Üniversitesi Lisansüstü Yönetmeliği ve ilgili enstitülerin esaslarınca belirlenir.
Mezuniyet Koşulları
Anabilim dalının lisansüstü programlarında mevcut olan zorunlu ve seçmeli derslerden en az 60 AKTS ders alıp başarılı olmak. Ayrıca konusuyla ilgili bir alanda hazırladığı tezi jüri önünde savunarak başarılı olmak.
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Anabilim Dalı Başkanı: Doç.Dr. Nilay Çömük Balcı Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Kurupelit-Samsun
Telefon: 0 362 312 19 19 - 41 34
Mail: nilay.comukbalci@omu.edu.tr
Bölüm Olanakları
Programda 2 doçent, 5 öğretim üyesi görev yapmaktadır. Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsünün fiziki imkanlarından faydalanılarak eğitime devam edilmektedir.