Kuruluş
OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı’ndan alınan 24.09.2018 tarih ve 72570 sayılı yazısı ile kurulmuştur.
Kazanılan Derece
Programı başarı ile tamamlayan mezunlar "Fizyoterapi ve Rehabilitasyon" alanında "Lisans Diploması" derecesi ve "Fizyoterapist" ünvanını alırlar.
Derecenin Düzeyi
Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
Fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümü lisans programına Lisans Yerleştirme Sınavı sonuçlarına göre SAYISAL puan türü ve merkezi yerleştirme sistemi ve yabancı uyruklu öğrenciler için YÖS (Yabancı Öğrenci Sınavı) ile öğrenci alınmaktadır. Eğitim süresi dört yıldır. Eğitim dili Türkçedir.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen kurumlardan öğrenci kabul edilebilir. Dikey geçiş sınavından başarılı olan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu mezunları da lisans derecesi almak üzere eğitimlerine devam edebilmeleri için kabul edilebilirler. Bu öğrencilerin alacağı dersler ilgili bölüm tarafından daha önce mezun olduğu meslek yüksek okulundan aldığı ve başardığı dersler dikkate alınmak suretiyle belirlenerek intibak yapılır. Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında önceki formal olmayan ve formal eğitimin tanınması henüz başlangıç aşamasındadır. Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve dolayısıyla bölüm bu durumdan istisna değildir. Buna rağmen, İngilizce dil seviyesi için her dönem sınav yapılmakta ve bu şekilde önceki yabancı dil eğitimi tanınmaktadır. Öğrenciler geçer not aldıkları taktirde müfredattaki bu derslerden muaf olabilmektedir.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde açıklandığı gibi, öğrenciler uygulamalar dahil bütün ders birimlerinden geçer not alarak başarılı olmalıdır.
Program Profili
Bu program; kayıt olan öğrencilere, fizyoterapi ve rehabilitasyon bilim alanındaki temel kavramları, güncel eğitim-öğretim uygulamalarını tanıtmak ve öğretmek, insan haklarına saygılı ve yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinmiş, bilimsel ve mesleki alanda yetkin bireyler yetiştirmek üzere yapılandırılmıştır. Öğrencinin; sağlıklı/hasta bireyin durumunu analiz edip, sorumluluk üstlenmesi, alanı ile ilgili girişimlerde bağımsız, araştırıcı, eğitici, becerili ve cesaretlendirici davranması, ekip çalışmasına önem vermesi, etik değerlere uygun hareket etmesi, profesyonel yaşamında değişime ve yeniliklere açık olması ve liderlik rolünü üstlenmesi, bilimsel projeler planlayarak başarı ile tamamlanması hedeflenmektedir
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
- Yataklı Tedavi Merkezleri (Üniversite, Kamu ve Özel Sağlık Kuruluşları vb...) içinde yer alan tıbbın hemen tüm alanlarında çalışabilirler. Ortopedi ve Travmatoloji, Nöroloji / Pediatrik Nöroloji, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Beyin ve Sinir Cerrahisi, Genel Cerrahi, Kardiyoloji, Kalp damar cerrahisi, Göğüs Hastalıkları / Göğüs Cerrahisi, Çocuk Hastalıkları, Üroloji, Onkoloji, Kadın Doğum, Kulak-Burun-Boğaz, Tüm Yoğun Bakımlar, Plastik Cerrahi / Yanık Üniteleri, Romatoloji, *Acil Servis Üniteleri
- Rehabilitasyon Merkezleri / Protez-Ortez Üniteleri
- Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri
- Endüstri Alanları
- Okullar
- Spor Kulüpleri
- Yaşlı Bakımevleri
- Mesleki Rehabilitasyon Merkezleri
- Kaplıca Merkezleri
- Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri
- Akademik alanda çalışmak isteyen mezunlar ise üniversitelerde akademik kariyer yapabilir,
- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon mezunları, çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda; uzmanlık alanları, tecrübeleri, kurum ve kuruluşların hizmet içerikleri doğrultusunda yönetim kademelerinde yer alabilmektedir.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Lisans Eğitimini başarıyla tamamlayan mezunlar ALES sınavından geçerli not almaları, İngilizce dil yeterliliğine sahip olmaları ile kendi alanlarında veya ilgili alanlarda lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Genel olarak yıl içi değerlendirmelerinin (Vize, ödev, proje vb.) %60'ı, yıl sonu değerlendirmelerinin (final, ödev, proje vb.) %40'ı hesaplanarak değerlendirilir.
Mezuniyet Koşulları
Toplam 240 AKTS kredisini tamamlayarak ve 2.00/4.00 not ortalamasına sahip olarak 4 yıllık Lisans programı sonunda alınan dersleri başarı ile tamamlamak.
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Anabilim Dalı Başkanı: Doç.Dr. Nilay Çömük Balcı
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Kurupelit-Samsun
Telefon: 0 362 312 19 19 - 41 34
Mail: nilay.comukbalci@omu.edu.tr
Bölüm Olanakları
Bölümde 2 doçent, 1 doktor öğretim üyesi, 3 öğretim görevlisi ve 1 araştırma görevlisi görev yapmaktadır. Sağlık Bilimleri Fakültesinin fiziki imkanlarından faydalanılarak eğitime devam edilmektedir.